Back to Portfolio

Walnut House

Walnut House

The Client's brief called for the replacement of an existing 1960's detached house with a replacement dwelling designed on high-tech, open plan principles reflecting the 'al-fresco' style of living reminiscent of modern developments found on the seaboard of Western Australia.

The site occupied a very prominent position on the crown of a hill overlooking central Kingsclere and within the Kingsclere Conservation Area. A mature walnut tree to the front of the site also had to be retained.

The constraints imposed by the location, together with the client brief requiring a modern building aesthetic, resulted in a taxing planning process, which RRA successfully negotiated.

As a result, the clients design aspirations were entirely realized, with a modern building design that satisfactory blends in to its high profile, historic location.

StatusComplete
LocationKingsclere, Hampshire
ClientPrivate Client
Type of ProjectNew Build
Year 2011/2013
Services ProvidedScheme Design, Planning and Building Regulations Approval
Contract ValueCirca £1.2m
Project DescriptionDemolition of a detached 1960's 2 storey dwelling and the construction of a new dwelling on a prominent site in Kingsclere Central Conservation Area.